Welkom Lore, onze nieuwe coördinator!

Sinds 1 juni is Lore Moons onze nieuwe coördinator!  Zij is master in de agogische wetenschappen, afgestudeerd aan de Vrije Universiteit Brussel.  Daarnaast volgde zij verschillende cursussen en opleidingen.  Zij was hoofdleidster bij Open Kamp Kempen, een kamp voor jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond.

Helemaal nieuw is ze niet voor De Lage Drempel! Reeds meer dan een jaar werkte ze als groeps-en brugwerker bij ons.  In die functie startte zij de gezinswerking: gezinnen met kinderen samenbrengen rond heel afwisselende thema’s zoals knutselen, samen lezen, spelletjes spelen, naar het park gaan, schaatsen, trampolinepark …op woensdagnamiddag en via de talententocht kinderen hun talenten leren ontdekken en laten kennis maken met verschillende beroepen. 

Zij bood ook individuele ondersteuning aan mensen in armoede, wat zeker nodig was tijdens de verschillende lockdowns. Zij werkte mee aan het project vakantieverdieners en organiseerde daguitstappen. Zij nam in die functie ook deel aan een aantal externe werkgroepen, zoals die van het KAN (KansArmoedeNetwerk). Bij al die taken was zij ook nauw betrokken bij de activiteiten van de vorige coördinator Daevy. Als we haar typeren dan gebruiken we graag volgende woorden: open-minded, betrokken, gepassioneerd, verbindend, creatief ondernemend… Je kan haar bereiken op delagedrempel@telenet.be

We wensen Lore veel succes in haar nieuwe uitdaging als coördinator!

 

Welkom Matthias, onze nieuwe groepswerker!

Eind mei 2022 sloot Matthias Sollie zijn stageperiode van meer dan 400 uren af bij De Lage Drempel . Hij is nu een afgestudeerde  sociaal-cultureel werker! Hij solliciteerde dan ook voor de vacature groeps-en brugwerker.  Door zijn positieve stage en jaren scoutsleider kon hij een sterk profiel voorleggen.  Als we hem typeren dan gebruiken we graag volgende woorden:  flexibel, enthousiast, empathisch, discreet, communicatief…Wij heten hem hartelijk welkom! Je kan hem bereiken op groepswerker@delagedrempel.be

We wensen Matthias  veel succes in zijn nieuwe uitdaging als groepswerker!

 

Steun op Maat: een deelwerking in de kijker!

Steun op Maat is een buddy-werking van De Lage Drempel. Deze deelwerking biedt op een laagdrempelige manier ondersteuning aan kwetsbare gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar, ongeacht hun herkomst. Steun op Maat geeft diverse  ondersteuning aan het hele gezin.  Dit kan door als buddy de ouder(s) sociaal en administratief te ondersteunen, een luisterend oor te bieden, samen met de kinderen een uitstap te maken, de kinderen te helpen bij schoolwerk, enz. Anderzijds organiseren we ook groepsbijeenkomsten en activiteiten waarbij ouders en kinderen elkaar kunnen ontmoeten en hun talenten verder kunnen ontwikkelen.

Zin om buddy te worden? Ken je een gezin dat een buddy nodig heeft? Stuur een mailtje naar delagedrempel@telenet.be of caninas.steungezinnen@gmail.com

 

Project Leef je uit in de Kunst: je kun(s)t meer dan je denkt!

Regelmatig komt er een Mechelse artiest optreden in de ontmoetingsruimte van De Lage drempel. Op die manier proberen we via ons huiskamerkunst-project, kunst en cultuur naar de mensen toe te brengen.

Omdat we dit project een extra boost wilden geven, is er in onze prachtige stadstuin een podium geplaatst. Dit gebeurde in samenwerking met de enthousiaste studenten en leerkrachten van de hout- en bouwafdeling van TSM-Mechelen.

Van september tot december loopt een project waarin mensen een traject kunnen afleggen in verschillende kunstdisciplines. Deze trajecten hebben betrekking op volgende disciplines:

  • Fotografie
  • Toneel
  • Figurentheater
  • Talentenlabo voor kinderen
  • De Lage Drempel Zanggroep

In elk van deze trajecten werken we rond het centrale thema ‘Je kun(s)t meer dan je denkt’, met levensverhalen of momenten uit het leven gegrepen van mensen met een armoede-ervaring. Dit omdat armoede nog steeds zorgt voor structurele uitsluiting. Daarom hebben mensen met een armoede ervaring vaak een zware rugzak. Toch hebben deze mensen een enorme innerlijke kracht en een interessant levensverhaal. Dit willen we in de verf zetten met ons traject. Elke discipline wordt gesuperviseerd door een (semi-)professional, en mee begeleid door vrijwilligers. Eindpunt is een multidisciplinair toonmoment op 21 december. Dus Save the date!

 

Zomeruitstappen

Samen gingen we op stap in de zomermaanden:  fiets-en wandeltocht naar het kasteel van Zellaer, met de autobus naar Herkenrode en Kiewit en eveneens met de autobus naar Veurne en De Panne.  7 gezinnen genoten tevens van een midweek in Heuvelland. 

We zijn begin juli met 7 gezinnen en 3 begeleiders voor een midweek naar het Heuvelland op vakantie geweest. Ons verblijfplaats bevond zich op de Kemmelberg in Kemmel. Elk gezin had zijn eigen kamer en er werden 3 maaltijden per dag voorzien. Aangezien we op vakantie waren hadden we met De Lage Drempel elke dag activiteiten voorzien waaraan de gezinnen konden deelnemen. Om de omgeving te ontdekken zijn we begonnen met een fotozoektocht die ons door de bossen van de Kemmelberg leidde. Ook enkele monumenten lagen op ons pad. De andere dagen werden gevuld met een spelenparcours voor groot en klein mét een springkasteel. We bezochten ook de Klankmakerij in Dranouter. Daar moesten de gezinnen aan de slag met muziek van vroeger tot nu en dat was heel interactief. Na de klankmakerij, zijn we gaan boerengolven. Het is golf spelen in een veld aan de hand van een stok met een klomp aan. Heel leuk! In de avonden was er een aanbod aan family-time door eens een filmavond en spelletjesavond te organiseren. Het domein rond de verblijfplaats was goed beveiligd waardoor de kinderen veel buiten konden spelen en kampen in het bos hebben gemaakt. Als afsluiter hebben we een klein kampvuur gehouden en was er een klein afscheidsfeestje ontstaan met chips en frisdrank.